Szótár

Összegyűjtöttünk néhány, a reklámszakmában használatos kifejezés magyarázatát.
Ha nem találnád meg itt az általad régóta nem értett szót, kérdezz rá e-mailben, és kiegészítjük szótárunkat.
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Vagy: próbáld meg itt:
marketingszotár

Marketing Szótár 

A  B  C  D  F  G  J  K  L  M  O  P  R  S  T  V


Arculat, arculatterv 

A cégek megjelenését az élet mindennapjaiban, a különböző médiákban cégarculatnak nevezzük. Ahhoz, hogy ez egy egységes és tudatosan kialakított kép legyen, szükséges ennek szakember általi tervezése, mint ahogy házunk tervezését sem bízzuk a segédmunkásra, a kőművesre, úgy ennek a tervezését bízzuk megbízható, jó referenciákkal rendelkező cégre, grafikusra.

Az alapvető arculati elemeken - levélpapír, névjegykártya, boríték, mappa - a  logó mellett cégadatok is szerepelnek, így a további motívumok és a tipográfiai tervezést igénylő szöveg kompozíciója is lényeges információkat közöl a vállalatról.


Alnyomat 

Szöveg, grafika alá nyomott homogén felület, amely lehet flekk, grafika, fotó.

 


Banner 

Internetes hirdetés, reklámcsík, szalaghirdetés

 

Bitmélység 

A vonalas, árnyalatos és színes képek tárolásának és megjelenítésének feltétele, hogy a letapogatott adatok bináris mennyiségekkel feljegyezhetőek legyenek. Ha az illusztráció fekete-fehér vonalas, rendszerint nem kellenek szürkék, tehát a bitmap módra való feljegyzés is megfelel, ehhez elegendő
1 bit.: minden pixel vagy fekete vagy fehér. Szürke árnyalatos képekhez a legtöbb képfeldolgozó és módosító program pixelenként 256 szürkeértéket tud nyilvántartani. (ez a 8 bites mélység, azaz 2-a 8-adikon=256) Színes árnyalatos képekhez a 8 bites színmélységre (256 világossági értékre) színenként van szükség: ez RGB bontásban 24 bites színmélység 3x8=24 amely több mint 16 millió színárnyalatot tesz lehetővé (256x256x256= 16777216). Nyomtatáshoz CMYK bontásúvá kell a képeket konvertálni, ezt 32 bites színmélységnek nevezzük, mert minden pixelt négy színcsatornában kell nyilvántartani.

 


Biegelés, bígelés 

A vastagabb papírok, kartonok pontos és szép meghajlításához szükséges azok egy tompa léniával történő megnyomása. Ilyenkor a papír rostjai a kívánt helyen hajlanak meg, és nem töredezik ki a papír és a rajta levő nyomat.
A biegelés történhet speciális célgépen vagy a stancolással egy menetben.

 

Brand (márka) 

A márka alapvető célja a termék megkülönöztetése a konkurenciáétól. Emellett azonban jelentős értéket is adhat hozzá. A márka lehet név, kifejezés, jel, szimbólum vagy ezek kombinációja.


Brossúra 

Rövid terjedelmű, általában irkafűzéssel készített kiadvány.

 


CMYK vagy 4 színes nyomat 

A színes nyomdai termékek jó része a CMYK-színek (C=cián, M=bíbor, Y=sárga, K=fekete) felhasználásával készül. CMYK-ban jóval kevesebb színt lehet előállítani, mint RGB-ben ez az oka sokszor a monitoron látott erős színek és mély árnyalatok eltűnésének a nyomdai végterméken. Természetesen lehet más módon is ún. direktszín nyomással készíteni színes nyomatokat, ebben az esetben beszélhetünk 1, 2 vagy 3 színnyomásról. 

 

Cromalin vagy proof 

A nyomtatás színhelyességéhez használható ellenőrzési lehetőség.
A levilágított filmről fotótechnikai eljárással készül, vagy készülhet még digitálisan jól kalibrált nyomtatóval. A hagyományos egyelőre megbízhatóbb minőséget ad.

 


Domain-név 

Olyan elnevezési rendszer, mely lehetővé teszi, a felhasználóbarát, szöveges internetcímek használatát a nehezen megjegyezhető, számokból álló IP címek heylett. A webcímeket három részre lehet tagolni: a www (a World Wide Web) a számítógép szerverére utal, az általános domain-név a pl. reklambank, a legfelső szintű domain pedig az országot (ebben az esetben .hu, tehát Magyarországot), vagy a kategóriát (.com; .org; .edu) mutatja. Amennyiben a domain mögött internetes tartalom (honlap) van, a domainhez tartozó, tárhelyen lévő kezdőlapot (index.html vagy index.php stb.) a szerver elküldi a világháló segítségével a böngésző számítógépére.

 

Digitális nyomtatás 

Kis példányszámú nyomdai termék (névjegy, levélpapír, szórólap, címke, plakát stb.) előállítása esetén javasolt, amikor az ofszet technológia a magas fix költségek miatt irreálisan megnövelné az egy nyomtatott példányra eső árat. Történhet lézer és tintasugaras technológiával.

Színes lézerprinterrel általában A/3-as méretig nyomhatunk. Ma már van a nyomdai minőséget szinte teljesen megközelítő nyomtató is. A/3-nál nagyobb egyedi nyomatok elkészítése is lehetséges, ezeket ún. poszternyomtatóval állítjuk elő. 

 

Dinamikus weblapok 

A dinamikus weblapok alapeleme az ún. motor, amelynek segítségével ismételten végezhetőek azonos műveletek egyszerűen (például hírportálok) és nem kell a forráskódot manuálisan szerkeszteni, mert azt a honlapmotor állítja elő sablonszerűen.

 


Direktszín 

Színminta vagy Pantone szám alapján meghatározható szín. A nyomdai alapszíneken kívüli színek, amelyek nem egymással keveredve, egymásra nyomva adják meg a kívánt színt, hanem önmagukban.

 


Felbontás, dpi
 

A kép nyomtatott mérete és pixelszáma közötti összefüggés. Pixelszám osztva képmérettel. Ez meghatározza, hogy egységnyi hosszra hány képpont kerül a kép megjelenítésekor. Mértékegysége a dpi vagy ppi. Dot Per Inch, azaz pontok száma inchenként (25,4 mm). Egy kép vagy grafika felbontása nyomdai felhasználás esetén a végleges felhasználási méretben 300 dpi. Weblapok esetén elég a 72 dpi, általában ezért nem alkalmasak az internetről lementett képek nyomdai felhasználásra.

 

Flexo nyomás 

Magasnyomtatási eljárás. A nyomóforma felülete a síkból kiemelkedik.
A nyomda -, és csomagolóiparban széleskörűen használják. Nem papír alapú címkék, csomagolóanyagok nyomására alkalmas.

 


Formalakk 

Különleges hatások elérésére használjuk. A teljes felületen csak bizonyos formák (képe, grafikák) fölé nyomják a nagy fényességű lakkot, ezzel kiemelve az alatta levő nyomatot, erősítve annak színét. A hatást fokozhatjuk, ha matt fóliával van borítva a papír és így még kontrasztosabban jelentkezik a lakk fényes hatása. Egyes esetekben nagyon finom elegáns hatást lehet elérni, ha csak a lakk rajzol ki egy formát (logót, feliratot) és nincs alatta nyomat.

 


GIF 

GIF, gif (Graphic Interchange Format)
Leginkább tájékoztató jellegű, egyszerűbb képeket és formákat megjelenítő, internetes célokra használt képformátum. A jobb minőségű, nagyobb terjedelmű képekhez a JPEG vagy Tif formátum javasolt, nyomdai felhasználásra nem alkalmas.

 

Grammsúly 

A papír vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemezzük.

 


JPEG 

JPEG, jpg (Joint Photographic Expert Group)
Nagy formátumú, fénykép minőségű digitális képek tárolására alkalmas tömörített képformátum.

 


Kifutó 

A papír széléig tartó nyomatoknál, hogy végső körülvágáskor ne legyen fehér csík, szükséges 3-5 mm-rel nagyobbra venni a képet, grafikát, mivel a technológiából fakadóan ennyit levághatnak belőle.

 


Leporelló 

Kedvelt szórólapformátum. Általában 3 vagy többrét hajtogatott lapot jelent. Leporelló Don Juan szolgájaként egy harmonikaszerűen hajtogatott papíron tartotta nyilván ura szeretőit.

 

Laminálás 

Lamináláskor vékony, átlátszó műanyag fóliát olvasztanak a lamináló gép segítségével a megrendelő által kért anyagra: ez a laminálófólia, ami lehet matt vagy fényes, különböző méretekben és vastagságban kapható.
A laminálás megnöveli a névjegy, poszter, vagy plakát élettartamát, hiszen növeli annak szakítószilárdságát, kiemeli a színeket és mivel műanyagról van szó, könnyen tisztíthatóvá teszi a felületet. Kültéri alkalmazás esetén UV-álló fólia használata javasolt.

 

Lakkozás 

Felületkezelési eljárás. A lakk külön színként kerül a megfelelő felületre, amin vékony műanyag réteget alkot. A lakkozás meggátolja a festék lehúzódását és védi a papírt, erősebbé és tartósabbá teszi azt. A lakkréteg feladata a nyomat fényességének, esztétikusságának és realisztikusságának növelése. Speciális fajtája a formalakk

 


Logó 

Egy szervezet vagy szolgáltatás egyedi, jól felismerhető, azonosításra szolgáló jele. A logó elsődleges célja a megkülönböztetés, az egyértelmű jelölés megkönnyítve a tájékozódást a piac szereplői között.

Mivel a logó a céget univerzálisan is jelképezi, meghatározza az arculatát, komoly reklámértéke van, a nagy cégek igen komoly összegeket költenek a cég logójának és arculatának megterveztetésére.

 


Műnyomó papír 

Általánosan használt papír jobb minőségű nyomatok előállítására. Matt és fényes változatban létezik. Felületkezelt, ennél fogva a festéket nem szívja annyira, az a felületén szárad így élesebb és szebb nyomatok előállítására alkalmas, mint az ofszetpapír.

 


Ofszet nyomás 
 

Az ofszetnyomtatás közvetett nyomtatást jelent. Síknyomtatás alumínium lemezről, de ez a nyomtatás nem közvetlenül a nyomóformáról történik. A nyomat először egy gumikendőre kerül és onnan a papírra. Az eljárás a zsír és a víz taszító hatásán alapszik. A nyomóformán - nyomólemezen a lemez síkjából nem emelkedik ki a nyomóforma. Fény segítségével filmről vagy ma már digitálisan (CTP: computer to plate) másoljuk a nyomandó formát az ofszetlemezre. Az előhívás után kialakulnak a zsírszerető, zsírtaszító felületek, így megvalósítható a nyomtatás folyamata. Az ofszetnyomtatásnak az az előnye, hogy durva, simítatlan felületű papíron is kitűnő minőségű nyomatot ad. Az éles betűkép, és a jó képárnyalatok jellemzik az ofszetnyomtatást.

 


Pantone szín 

Egységes a nyomdaiparban használatos színrendszer. Pantone színkártya segítségével biztosítható, hogy a meghatározott szín nagy biztonsággal előállítható legyen. 

 

Passzer 

A színek pontos illesztése ill. az erre szolgáló jelölés (általában szálkereszt)

 

PostScript 

Oldalleíró nyelv. A grafikai - tipográfiai elemek mindegyikét vektorgrafikus módon, kicsinyíthető, nagyítható, torzítható formában tárolja. Az EPS (encapsulated PostScript) fájlok exportálhatók, importálhatók, nyomtathatók. Közvetlenül a levilágításkor, printeléskor határozható meg a bittérképpé való átalakítás finomsága, csak a printer, levilágító felbontóképessége szab határt. Nyomdaipari szabvánnyá vált.

 


Poszternyomtatás 

Ma már szinte bármilyen méretben és bármilyen hordozóra lehet nyomatokat előállítani. A hordozó anyag lehet papír, műanyagfólia, különböző műanyag táblák, textilek. Léteznek kültéri, kiváló minőségű UV álló nyomatok is (a festék UV fényre köt). Figyelem, nem minden poszternyomtató alkalmas kültéri printek előállítására. Ezeket a nyomatokat általában utólag, laminálással teszik víz és UV állóvá.

 


Raszteres fájlforma 

Képpontokból álló fájlok. Mivel minden egyes képpont külön van leírva ez nagy fájlméretet eredményez. Nagyításnál minőségromlás lép fel. Előnye, hogy szinte bármilyen kép megjeleníthető ilyen módon. Általában használt raszteres fájlformák: bmp, gif, jpg és tif

 


RGB 

A színeket a vörös (Red), zöld (Green), és kék (Blue) alapszínekre bontva tároló módszer. Ott, ahol nyomtatásba kerül az anyag, az addig monitoron megjelenő RGB alapú képeket CMYK formátumra konvertálják.

 


Stancolás 

Nyomatok egyedi formára vágása.
Mivel a papírvágógépek csak egyenes vonalban, a papír teljes szélességében tudnak vágni, speciális alakú nyomtatványokat (vagy lyukakat, nyílásokat) csak a kívánt alakzatnak vágóélként a papírba való belenyomásával lehet előállítani, amit legtöbbször egy kivágóforma (stancforma) elkészítésével végzik. A kivágóforma szükség esetén egyúttal a hajlítóéleket (biegelés) is tartalmazhatja. 

 

Szitanyomás 

Textilek, műanyag-és fémtáblák, festett felületek, ponyvák nyomhatók szitázással.
A szitán (ami különböző sűrűségű műanyagból is készülhet) lévő fényérzékeny anyagra világítják rá a grafikát. Ezen keresztül húzzák a festéket egy-,vagy több rétegben a hordozóanyagra. Ma egyre inkább kiváltják a különböző digitális és poszter nyomtatók.

 


Tamponnyomás 

Nem sík felületek nyomására – grafikával való ellátására, logózására – szolgáló eljárás (pl.: bögrék, tollak). 

 


Tipográfia 

A tipográfia nyomtatott betűkkel foglalkozó tudomány, melynek célja olyan írásképet kialakítani a betűtípusok és betűcsaládok alkalmazásával, mely egyszerre esztétikus és célszerű.

A szó görög eredetű – (tüposz): vert vagy vésett ábra, (graphó): írni.

A tipográfia szó sok mindent jelentett az idők során: betűtervezést, betűmetszést, betűkkel való tervezést, nyomdászatot, nyomdai úton történő sokszorosítást. Ma a magyar nyelvben csak a betűkkel való tervezést, a szöveges közlés megformálását, szöveg és kép együttes elrendezését nevezzük tipográfiának.

 


Vektoros fájlformátum 

Grafikák leírása matematikailag vonalakból, görbékből akár hozzárendelt színekkel is. Nagy előnye kis mérete és minőségromlás nélküli nagyíthatósága, de nem alkalmas árnyalt képek pl.: fotók megjelenítésére. Általában használt vektoros fájlformák: ai cdr és eps

 

Vágójel 

A papír végleges méretét jelöli, az ezen kívül eső rész levágandó
(lásd még kifutó)

 
Symbol